Dalmatinska šansona ove godine zadnjeg vikenda u kolovozu

31.Svibanj.2012, 10:08 admin

Tijekom prve večeri, umjesto talijanske kancone, bit će održana retrospektiva najboljih skladbi dalmatinske šansone od 1998. do 2011. godine.

Direktorski dvojac Festivala dalmatinske šansone, Dušan Šarac i Branko Viljac, najavili su kako će se ovogodišnje 15. Večeri dalmatinske šansone održati 24. i 25. kolovoza na svima nam dobro poznatoj lokaciji – trgu ispred šibenske Gradske vijećnice.

Budući da ovog ljeta Šansona slavi jubilarni 15. rođendan te se poprilično približila svojoj  punoljetnosti, Šarac i Viljac odmakli su se od tradicionalnog programa te će tijekom prve večeri, umjesto talijanske kancone, biti održana retrospektiva najboljih skladbi dalmatinske šansone od 1998. do 2011. godine.

BIT ĆE POZVAN I MATE MIŠO KOVAČ

- Nakon četiri, pet godina što se izvodila talijanska kancona koja ima dosta sličnosti sa dalmatinskom šansonom, odlučili smo se da nije oportuno ove godine isto napraviti s obzirom da je riječ o jubilarnom festivalu – kazao je Dušan Šarac. Izbor retrospektivnih izvođača još nije gotov, a koliko je za sada poznato nastupit će Gabi Novak, Hari Rončević, Massimo i Neno Belan, klapa Maslina, Tomislav Bralić i klapa Intrade te mnogi drugi. Spominje se i ime Mate Miše Kovača koji je u retrospektivnom dijelu programa nastupao i kada je taj festival slavio svoj deseti jubilej.

- Mišo Kovač će svakako biti pozvan, no na njemu i njegovom zdravstvenom stanju je hoće li moći nastupiti – poručuje Branko Viljac.

Što se večeri novih skladbi tiče, nastupit će ukupno 22 izvođača, dosada je poznato 14 imena, a ostatak će se znati nakon završenog natječaja.

RODBINSKI DUETI

- Ostavit ćemo prostora mladim izvođačima i autorima, natječaj još uvijek traje, skladbe se preslušavaju. Na večeri novih skladbi imamo nekoliko zanimljivih dueta kao što su klapa Maslina i Šime Bubica u kojoj će na pozornici nastupiti otac i sin, zatim Meri Cetinić i Ivana Burić, majka i kći te Kemal Monteno i Ondina Delmestre – iznio je Viljac. Dodajmo kako će u show programu Festivala nastupiti Neno Belan i Fiumensi.

Dvojica direktora spomenula su i recesijsku godinu koja se odrazila i na festivalsku računicu. Viljac je naglasio kako je sponzora sve manje, a spomenuo je i kako bi šibenski lobij u Zagrebu trebao biti jači kada je u pitanju kultura budući da se Festival dalmatinske šansone pokazao istinskim brendom grada Šibenika što svjedoči i ovogodišnji Porin kojeg je ovaj festival osvojio u kategoriji Najboljeg albuma s raznim izvođačima.

Šansona 2023